About

Portret Fotografie

Didy portretteert mensen op een verstilde en serene manier. Ze houdt ervan nieuwe mensen te ontmoeten, jong of oud, in verschillende stadia van hun leven. Die korte ontmoeting – de samenwerking tussen  de fotograaf en de geportretteerde – vormt de inspiratie voor een nieuw beeld. Soms wordt er een omgevingselement betrokken in de foto waardoor deze mede een verhaal vertelt over de geportretteerde. Kenmerkend in haar werk is de rust en verstilling die uitgaat van de personen die zij voor de lens krijgt. Geïsoleerd van zijn omgeving kijkt de geportretteerde met een ontwapenende blik de lens in. De foto’s hebben een klassieke inslag, met aandacht voor licht en schaduwwerking.

Fine Art Fotografie

Didy houdt ervan om fotografie als middel te gebruiken om de werkelijkheid in twijfel te trekken. Vervreemding speelt hierbij een rol, ze zoekt graag de grens op tussen werkelijkheid en fictie.  Onderwerpen zijn herkenbaar: alledaagse objecten en personen. Door zaken uit zijn verband te halen, een andere context en nieuwe combinaties krijgen alledaagse onderwerpen een nieuwe betekenis. Dit resulteert in verstilde scènes met een dromerige en soms absurdistische inslag.  Het zichtbare biedt zo een opening voor de suggestie van het onzichtbare. Het werk heeft dan ook een relatie met het surrealisme. Ze ensceneert haar onderwerpen en componeert zorgvuldig de mise en scène – gebruikmakend van een strenge kadrering en zacht licht – wat haar werk kracht geeft. De fotowerken zijn verkrijgbaar professioneel geprint als beeldende kunst, soms worden ze gebruikt als illustratie, bijvoorbeeld voor een boekcover.

Bio

Didy van der Veen studeerde Fotografie aan het Instituut voor Sierkunsten en Ambachten, (Antwerpen, België), gevolgd door de Bachelor Fotografische Vormgeving aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (Den Haag). Ze werkt als fotograaf voor tijdschriften, boeken, uitgeverijen, bedrijven en culturele instellingen. Daarnaast geeft ze les in fotografie en is inmiddels een ervaren (gast)docent. Didy geeft workshops, gastlessen en lessenreeksen aan het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs, de vakopleidingen fotografie aan het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs en in het bedrijfsleven aan volwassenen. Ze geeft les in uiteenlopende onderwerpen uit de fotografie, zowel op technisch en creatief vlak. Ze is bevoegd vakdocent en studeerde af als eerstegraads docent Beeldende Kunst en Vormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht gevolgd door de Master of Education in Arts aan het Piet Zwart Instituut (Rotterdam).

Neem bij interesse vrijblijvend contact op voor meer informatie.